Fitnessmom

DIY vägglister

Fredag igen och snart helg igen! Imorgon åker jag och Danny förhoppningsvis till Malmö för att bo på hotell och bara vara vi två. Skulle åka förra helgen på vår bröllopsdag men vi fick boka om då Danny blev sjuk, och nu har jag varit sjuk hela veckan. Så hoppas barnen klarar sig så vi kan åka ❤️

Eftersom jag har svårt att bara ligga ner och vila så har jag renoverat sovrummet 😅 Målade om för någon vecka sen i en beige ton då jag ville ha en mer ombonad, varm känsla och nu i veckan har jag satt fast vägglister för att få liv i dessa tråkiga väggar och jag blev SÅ nöjd! Var lite orolig om jag skulle fixa detta då jag aldrig gjort något sånthär tidigare. Men det var faktiskt inte svårt, men det tar tid då man måste vara noga med att allt ska passa och vara rakt.

Eftersom många ville veta hur jag gjorde så tänkte jag lägga upp steg för steg hur jag gjorde.

 

 • Jag började med att sätta upp en mall på var jag ville ha listerna och för att se hur det skulle se ut. Också bra så man kan mäta mallen sen så man vet hur mycket lister man behöver beställa hem. Listerna är från D-cor.se och de är 2.44m långa som du sen får såga till rätt längd. Står längre ner vilka lister jag valde. Här nedan ser ni min mall. Blev inte exakt så men nästan. Då mätte jag bara med måttband så jag hade rätt avstånd från tak osv, sen mätte jag hur många meter jag behövde från varje list och beställde lister och fog, såg att man även kunde köpa lim på dcor men jag köpte ett annat från byggmax..Här se ni även vår nya väggfärg. Den kommer från Jotun och heter 1137/2106-Y43R.

 

 

Sovrummet innan jag började måla

 

Om ni undrar varför det stå MDF skivor jämte sängen är för att jag ska göra ett annat projekt där.

 

Detta är allt ni behöver plus listerna. Geringslådan med såg kostade 129:- på Jula, vattenpasset köpte jag också där. Limmet och den man trycker med köpte jag på byggmax och de två fogarna kommer från dcor.

 

Du ska såga listerna i 45 grader som du ser på bilden. Med hjälp med geringslådan så blir det rätt vinkel och rakt.

 

Först mäter du hur bred listen ska vara, mät från ytterkanten. Ska du göra 2 rutor t.ex så sågar du ut 4 lika långa delar som är kortsidorna och 4 likalånga delar dom är långsidorna. Ni kan se på bilden hur man sågar kanterna, Viktigt man sågar rätt längd annars passar de inte sen för att bli rakt.

 

Sen limmade jag på en list i taget. Innan detta hade jag ritat streck med en blyertspenna på väggen för att se exakt vart jag skulle sätta den och hela tiden använder jag vattenpass. Det går justera listen på väggen så det blir rakt.

 

 

Såhär såg det ut ett tag 😅

 

När limmet torkat ordentligt så la jag fog runt alla lister och springor då inte färgen sen glider emellan. Detta var den svåra biten. Jag trodde man kunde slippa fogen jämn sen men den blir som gummi när den torkar. Så tänk på att dra jämnt med ett finger eller trasa.

 

Detta är fogen jag köpte med listerna. Räckte med en flaska till alla lister.

 

Sen var det dags att måla. Fick måla 3 lager för att verkligen täcka. Här se ni att vissa hörn blev lite ojämna pga fogen som kladdade en hel del i hörnen.

 

Här har ni slutresultatet. Så nöjd med listerna!

 

 

Listerna jag använde var vägglisten Z362 och den bredare listen är Z357.

 

Hoppas ni gillade denna guiden. Var inte rädd att testa själv, sålänge man är noga så fixar ni det och det blir så fint!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. My

  Heej’ va fint du gjort! Vad har du för mått på nedersta listen, alltså från golvet och upp, sen hur stora är rutorna? Tack för svar 🥰

 2. Sanne

  Gud vilken bra guide, precis vad jag var på jakt efter nu när jag själv funderar på att ge mig på detta! Tack!

 3. Sia

  Hej. Snyggt med listerna.. funderar själv på det och blev inspirerad. Min fråga är hur hög takhöjd ni har. Det ser högre ut än standard.. är rädd för min egen del att det kan se konstigt ut.
  Vh Sia