Fitnessmom

Cellförändringar uppföljning

Den här långa väntan, väntan på provsvar från cellprov.

 

Hej på er förresten, hoppas ni njuter av er fredag! Som ni vet så tog jag ett cellprov i januari, en helt vanlig rutinkoll, som alltid visat normalt men det visade på grava förändringar. Fick vänta i över 3 månader för ett kolposkopi och nytt cellprov, kolposkopi är när de tar bort vävnad från livmodertappen. Fått vänta 2 månader för att få svaret från testerna. Jag ringde i måndags och då sa de att vävnadsproverna inte visade något avvikande, men cellproverna visade att jag har grava cellförändringar. Men hon visste inte hur vi skulle gå vidare så fick vänta på svar på läkaren. Ikväll såg jag att ett brev har kommit ifrån dom och de står de fann cellförändringar samt HPV virus så ska ta ett ytterligare koloskopi test inom 2 månader.

Jag är så less, denna oron och denna utdragna tiden på svar. Att det ska ta 4-5 månader för att få en tid och sen få svar från proverna, det är bara så sjukt. Sen var denna behandling hemsk och så jobbig psykiskt och så obehaglig. Jag önskar jag slapp gå igenom detta och att det bara ska vara överstökat. Försöker vara positiv att det har upptäckts och att vi nu kan behandla det. Men oron om cancern kommer alltid vara här sålänge förändringarna finns där.  Denhär jäkla cancern, och oron kring cancer, alla dessa symptom för cancer jag haft detta året tar på en.

När jag fick första brevet att jag har cellförändringar kunde inte komma mer olägligt. Dagar efter min operation där jag väntade på svar från min kapsel runt implantaten som var avvikande, hade tankar på tumörer, veckor innan det testades jag för lymfomcancer och sen kommer detta brevet. Som nu visar HPV virus. Jag tänker på mina pojkar, tänk om något händer, tänk om jag har cancer. Och att behöva göra en till koloskopi, som jag läst kan påverka en framtida graviditet. Något som vi önskat i ett år nu. Men vi måste vänta på dessa proverna och långa väntan på provsvar och hoppas de får bort förändringarna.

Men min stora fråga jag inte hitta några svar på någonstans, är, hur kan vävnadsproverna visa normalt, men inte cellprovet? Borde de inte se något på vävnadsproverna? När jag pratade med gynekologmottagnignen i måndags så sa hon att det är normalt. Men man kan tycka att vävnadsproverna borde visa mer än ett cellprov.

Om någon varit i liknande sits så dela gärna med er ❤️

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Codruta Balla

  Hej ! Jag hålla tummarna till er alla!❤ Jag haft totalt hysterectomi sex år sen pga tumor i livmoder och cancer celler på hö ägtoket. Fick inte behålla nåt av mina kvinnliga organer. Operationen har gått bra utomlands var jag hamnade på akuten. Jag varit mycke nöjd . Nyligen fick ta cellprov på mig och fick pozitiv svåret ! Värsta va att HPV med( +) Jag kunde inte uppfatta 🤔🤔( har jag inge livmoder, ej några organer) dem hade tat ett prov till, svåret har kommit snabb ( finns inte nåt att klaga på, ) men resultatet: cellförändringar!! 🤔 emellan ( proverna) fick jag brev( typ kallelse utan tid) att ett remis hos gynekologen är på gång och kommer ringa, eller meddela tiden. Just nu sitter i dilemma 🤔( hade vext nya organer?? Det har jag inte!! Var har jag cellförändringar???🙄🤔🙄 Sanningen är det gör mig galen! Tvärtom jag är energisk, glad och optimistisk!😘 är det nån som kan bäretta mer!??😊 Önskar all bästa till er alla!❤

 2. Lisa

  Hej Malin!

  Kolposkopi är en undersökning där läkaren tittar på livmodertappen med ett mikroskop typ. Man kan då pensla på livmodertappen med både ättika och jod, och läkaren kan då med hjälp av kolposkopet se med blotta ögat om man har cellförändringar eftersom att dessa förändringar reagerar och ändrar färg till gult och vitt när man penslar.

  När man tar en biopsi, alltså tar bort en liten bit av livmodertappen, kallas det konisering. En förklaring till att cellprovet kan visa grava cellförändringar men inte vävnadsprovet kan vara att man inte lyckats få med själva förändringarna när man tagit provbiten.

  Varför du fick vänta 3 månader på en kolposkopi och ett nytt cellprov är för att cellförändringar växer som regel extremt långsamt. Att göra en ny undersökning ganska direkt efter den första blir alltså meningslöst då man inte kommer kunna se hur cellförändringarns utvecklats då det gått för kort tid.

  Jag förstår att det är fruktansvärt med all denna väntan men försök ha i åtanke att cellförändringar är väldigt vanligt och genomgår man en konisering och tar bort de sjuka bitarna så är de ju borta sen. Cellförändringar kan även växa bort av sig själva och HPV-virus kan också försvinna av sig själv. En annan anledning till väntetider förutom det jag nämnde tidigare om att förändringarna växer långsamt och man behöver vänta för att kunna se åt vilket håll de utvecklas, är att det tas så ofantligt många prover varje dag som laboratorierna ska analysera, därför får man ofta vänta 6-8v på provsvar. I akuta fall med väldigt dåliga besked som behöver åtgärdas snabbt kan man läkaren begära snabbsvar och man får då svar inom några dagar.

  1. fitnessmom

   Tack för din utförliga info! Jag har fått en ny tid redan nästa vecka, men får skjuta fram det 3 veckor för vi åker till cypern på måndag. Men jag såg i min journal de såg högrisk förändringar båda gångerna och nu stod det även att jag har HPV 16 som är den som har högst risk för cancer. Så ja, nu är man ännu mer orolig då mitt ärende verkar brådskande o inte ville jag skulle vänta för länge med ny tid. Men först måste jag göra en ny kolposkopi och px (vävnadsprov) innan vi kan gå vidare :S

 3. Sofia

  Hej Malin. Det låter verkligen hemskt att gå och vänta så länge på provsvar och dessutom otydligt när det ena provet säger en sak medan det andra talar för förändringar. Lider med dig. Jag fick precis veta att jag har förändringar och jag är i v.27 i min graviditet. Cellprovet visade på lätta förändringar och ingen vidare åtgärd men läkare och barnmorska har nu skickat mig till Karolinska. Det gör mig såklart orolig och det vill man ju helst slippa under graviditeten. Får hålla ut tills imorgon då jag förhoppningsvis får vidare svar. Ville bara lämna dig ett stort lycka till! Kram

  1. fitnessmom

   Håller tummarna för dig men det låter inte som du ska behöva oroa dig om det bara är lätta förändringar och inget annat <3 men förstår du blir orolig. Jag har även HPV virus 16 som är den som har högst risk för cancer så man är ju ännu mer orolig nu och vill bara ta bort allt direkt. Hoppas det räcker med en kolposkopi till tills de vet hur de ska göra.
   Kramar

 4. Caroline

  Hej Malin. Exakt som du beskriver hade jag också. 3 månader efter kolposkopi fick jag äggledarinfektion. Och detta är för ett år sen nu. Fixk UVI för en vecka sen. Fick antibiotika och svamp i underlivet. Har ännu vätskefyllda äggledare som är mycket svullna och ärrbildade samt myomer. En har skrumpnat då syret till har strypts fick jag veta då jag igår fick åka akut med nedre buksmärtor som strålade ut i sidan och bak i ryggen. Har också äggblåsa på livmodern och det viruset som du nämnde enligt gynekolog. Men jag misstänker att jag har endometrios då allt stämmer in på mig, haft kraftiga menssmärtor sen jag var 12-13.. Min sköldkörtel är bra enligt proverna. Alla blodprov är bra och de hittar ingenting annat. Inte ens en infektion eller feber. Inget annat via VUL heller. Jag har som oftast hicka när jag har ätit och druckit. Magen sväller upp som IBS men jag äter inte vete eller dricker mjölk. Blev bara hemskickad med att ta Alvedon och blev det värre fick jag söka min vårdcentral. Djävulska värken försvinner inte, och man tas inte på allvar och inte vårdplan är lagd för mig. Lycka till!

 5. Jasmin

  Hej Malin, läste kommentaren nedan och det är faktiskt något jag tänkt på.. jag dricker en celsius om dagen och har gjort långe nu men har börjat koppla det till att jag ständigt känner mig trött och kraftlös i min kropp, även att det inte känns bra när jag väl tränar.. hur går dina tankar kring energidrycken? Kram!!

 6. J

  Hej Malin, läste kommentaren nedan och det är faktiskt något jag tänkt på.. jag dricker en celsius om dagen och har gjort långe nu men har börjat koppla det till att jag ständigt känner mig trött och kraftlös i min kropp, även att det inte känns bra när jag väl tränar.. hur går dina tankar kring energidrycken? Kram!!

 7. Gigi

  Hi Malin.. i have been following you for a long time now and yes have notice that you are always sick and lack of energy. I want to share a little story with you not only bc i want to help but also i want to create awarness just like you did with the implants. I understand that as a influencer you promote stuff like Celsius for example and women best , But i strongly believe that this stuff are not natural and toxicate your body. My brother right now has liver cancer he use to drink stuf like this all the time because it supose to be ”natural” but since he got diagnose he change his diet and he only put in his body stuf that comes from our mother nature and he told me that even with his cancer he has energy and he is getting better and better everyday. My advise is dont drink this stuff and try to find your energy vitamins and minerals in real food.
  I hope you get better. Sending you good energy and a big hug..💓

 8. Gigu

  Hi Malin.. i have been following you for a long time now and yes have notice that you are always sick and lack of energy. I want to share a little story with you not only bc i want to help but also i want to create awarness just like you did with the implants. I understand that as a influencer you promote stuff like Celsius for example and women best , But i strongly believe that this stuff are not natural and toxicate your body. My brother right now has liver cancer he use to drink stuf like this all the time because it supose to be ”natural” but since he got diagnose he change his diet and he only put in his body stuf that comes from our mother nature and he told me that even with his cancer he has energy and he is getting better and better everyday. My advise is dont drink this stuff and try to find your energy vitamins and minerals in real food.
  I hope you get better. Sending you good energy and a big hug..💓

 9. Anonym

  Hi Malin.. i have been following you for a long time now and yes have notice that you are always sick and lack of energy. I want to share a little story with you not only bc i want to help but also i want to create awarness just like you did with the implants. I understand that as a influencer you promote stuff like Celsius for example and women best , But i strongly believe that this stuff are not natural and toxicate your body. My brother right now has liver cancer he use to drink stuf like this all the time because it supose to be ”natural” but since he got diagnose he change his diet and he only put in his body stuf that comes from our mother nature and he told me that even with his cancer he has energy and he is getting better and better everyday. My advise is dont drink this stuff and try to find your energy vitamins and minerals in real food.
  I hope you get better. Sending you good energy and a big hug..💓

 10. Gabriella

  Jag har haft cellförändringar sen ja va 23, då man tar de första provet. Fick gå på koll var 6:e månad och ta en biopsi på förändringarna som hela tiden visade på hpv, klart man blir orolig men dom säger att de tar 10-15 år att utveckla cancer, därför man kollar regelbundet.
  Fick till slut efter 3 år med biopsier konisera mig, då man tar laser och tar bort de yttre lagret på livmodertappen. Fick trots detta tillbaka viruset men blev gravid (för de får man ändå), man kan bara inte gå på prover under tiden.
  Efter graviditet försvann viruset, var som att barnafödandet gjorde sitt 😅 och idag har jag fått cellförändringar igen men inget virus i så får gå på normala koller! Så fantastiskt att vi får den vården trots att varje besök är hemskt!
  Hoppas du får goda besked så småningom så du också kan känna hopp som jag gör idag i jämförelse (är snart 32) ❤️

  1. fitnessmom

   Tack för att du delar med dig! Jag ar läst att en graviditet är som en naturlig konisering. Men vad är skillnaden på biopsi och konisering? Vi gjorde en konisering förra gången samt nytt cellprov där de då tog bort lite vävnad från livmodertappenn. Som visade normalt men svåra cellförändringar som HPV. Så därför ska jag nu göra en till koloskopi. Känner det inte är så kul att göra flera och man undrar ju varför det första inte visade något.
   Tack så mycket <3