Fitnessmom

Spontantripp

Idag kom vi hem från malmö. Vi kände att vi behövde att åka iväg allihopa då det inte händer så ofta. Det är alltid en chansning att göra nya saker för att vi vet inte hur Lennox kommer att reagera, men oftast går det bra. Vi bodde på hotell och innan vi checkade in åkte vi först till Emporia (första gången vi var där). Men vi åkte nästan därifrån direkt då det var så mycket folk och vi var hungriga. Och stå i en kö länge med barn är något vi helst undviker 😛

Så det blev något enkelt så vi åkte in till MAX innan vi skulle vidare till Bounce i malmö. Vi är dåliga på att åka iväg såhär hela familjen, för vi är väl oroliga hur Lennox ska ta det och om det kommer bli mycket utbrott. Ibland har vi åkt till ställen och han har bara skrikit så vi har fått åka hem. Men Lennox skötte sig SÅ bra hela resan, förutom när vi skulle hem från Bounce centret, han gillade det ju jättemycket, och vi glömde att förbereda han på att det är dags att gå. Så utbrottet höll på tills vi kom fram till hotellet, bära upp en vagn från parkeringen med Lennox i då ingen hiss fanns med massa väskor, ja ni kan tänka er hur trött man var när man kom fram till rummet. Men det är sånt som händer alla familjer och vi är så glada att Lennox kan vara i såna här omgivningar med massa folk och ljud och kunna ha kul. Inga problem på Emporia heller. Det som utlöser hans utbrott är när han leker med något och ska avbryta eller om han tvingas in till ett ställe han inte vill till. Allt ska vara på hans villkor i princip så man måste alltid locka han, avleda honom och få han att vilja det han ska göra.

Jag hade bara hoppats att omgivningen var mer förstående, att barn låter, vissa barn har diagnoser, och ha respekt för andra människor. Blev så arg efter att vi varit på MAX. Lennox var jätteglad, tjoade och gör sina ljud han brukar göra ifrån sig, och då sa Danny att en gubbe tittade på Lennox och sa någonting, han tror han sa håll käften (för sig själv). Tror folk att det ska vara knäpptyst inne på ett matställe? Jag tänker inte stänga inne mig och mina barn för Lennox diagnos, vi kommer att försöka leva som alla andra familjer och istället för att skippa dessa grejer som kan vara en svårighet för Lennox och skapa en konflikt, så ska vi lära han att vänja sig vid dom. Går man runt autismen och bekräftar dom hela tiden och anpassar precis allt kommer det ju aldrig kunna bli bättre? Ska vi lära upp han att alltid vara själv? Hade jag hört en man säga så mot mitt barn hade jag förstås sagt ifrån, men jag såg inte detta då och Danny gav han bara en klick då han inte var säker på att han hörde rätt.

Vi fasar för vår utomlandsresa i maj, vi åker till Cypern. Lennox har en stor vilja och att gå genom en gate och alla kontroller utan en vagn kommer inte bli lätt. Han går sin egen väg, bryter man hans väg blir det konflikt. Danny vill avboka resan, samtidigt vill jag att vi testar och se och helt enkelt stå ut med det som komma skall. Lennox är så liten så det är svårt att förbereda honom eller få han att förstå. Han har väldigt lite förståelse så det kommer att vara främmande för honom. Men vi måste försöka <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Malin

  Fy får panik på sånna människor som ska kommentera högt. Jag kan nog uppleva att många är så UTAN att det behöver vara för att barnet låter mer än vanligt eller så. Ibland tycker jag Sverige innehåller ett stort gäng barnhatare. När vi gick på restaurang med våra två tjejer – som inte alls är högljudda och väldigt blyga och timida. Då sa en kvinna till mig att ”ville hon äta middag bland barn hade hon väl ändå tagit med sina egna” (hon var äldre så förmodligen vuxna barn). BLev så arg för mina tjejer bara satt där och kvinnans sällskap var bra mycket högljuddare än oss.. Så vissa människor FY!!

  1. fitnessmom

   Ja usch vissa människor alltså! Men man ska inte låta de skrämma en och man får sätta de på plats om man hör någon säga nåt illa om ens barn! Då får väl de stanna hemma då om de inte vill ha människor runt sig när de äter 😛

 2. Danijela

  Det kommer gå jättebra med er resa. När det gäller flygresa och plygplatsen finns det oftast möjlighet till anpassningar för barn och vuxna med diagnoser. Ring och prata med de. T. Ex. Fick jag och min son gå på planet innan andra och han fick åka vagn hela vägen till ingången till planet (han var 2,5 år då).
  Bry dig inte om människor som agerar som den mannen gjorde, oftast är det okunskap och dumhet som får de att agera så. Du vet vad som är bäst för din familj ingen annan har rätt att komma med åsikter 😊

  1. fitnessmom

   Tusen tack för tips! Vi ska köpa en vagn som är ok att ta med som handbagage. Så det kommer vara en stor hjälp för oss så Lennox har en trygg plats när vi går runt 🙂 Men ska ringa och kolla vilka anpassningar man kan få. Dock ska vi åka från Växjö så det är en väldigt liten flygplats sån tur är 🙂

 3. Vanessa Kaya

  Hej! Ni kanske kan ta med en vagn som handbagage? Det finns flera mindre vagnar man kan ta med hela vägen till flygplanet 😊

 4. Emelie

  Vi har en 3åring som har lite dags vibbar (ska till psykolog idag och påbörja utredning).
  Hon har haft jätte jobbigt med att avbryta aktiviteter, men tackvare ett tips från vår bvc tant så började vi låta henne ställa en klocka, tex väggklocka eller larm på mobilen så fick hon vara delaktig i att ”planera” för sig själv. Tex, ”Nu är det snart dags att klä på sig och åka hem Hedvig, kan du ställa klockan med mig så vet du att bär klockan ringer så är det dags att åka hem.”

  Funkade över förväntan och hon tyckte att det var jätte spännande att få ställa den ”själv”. När klockan sedan ringer så får hon själv stänga av den 😊 numera klarar vi oss oftast utan klockan bara vi säger till i tid 😊

  Ni gör ett fantastiskt jobb med eran lilla kille 😘🥰

  1. fitnessmom

   Ja det kan jag tänka mig hjälper! Dock osäker om Lennox kommer att förstå vad klockan betyder. Han har inte så mycket förståelse ännu eller kan ta instruktioner så tror vi får vänta med såna hjälpmedel. Men förbereda honom i den mån det går får vi göra 🙂 Tusen tack <3

 5. Alexandra

  Kämpa på Malin o tycker inte ni ska ställa in er resa men förstår verkligen hur du tänker. Har en son som vi misstänker har Adhd och han han har samma problem med just det här att man måste förbereda och avleda honom. Många gånger vill man undvika vissa saker men som du säger hur ska han då vänja sig. Det är massa kämpande men man får ju så mycket tillbaka ❤

 6. Maria

  Jag åkte iväg på jobbresa med en person som just har den diagnosen, till just cypern. Gick hur bra som helst, jag även en syster som är autistisk 🙂 ställ inte in er resa <3 de kommer gå toppen bra. De handlar om att förbereda och prata om resan i god tid, gör en nyckelknippa med bilder på flygplan, på hotellet ni ska på aktiviteterna m.m så är han förbered, låt han själv leka med bilderna och fråga frågor om han behöver och vill de, lita på magkänslam. och ni gör helt rätt som tar med honom som ni gör, och folk runt omkring får helt enkelt skaffa lite vett. De e ett barn och barn låter.

 7. Tina

  Till slut blir det rutin av allt och ni behöver inte tänka så mycket då allt kommer naturligt 🙂 jag har en bror som är autistisk, han har varit till utlandet 1 gång och det gick superbra, man vet ju aldrig men dom kan ju förvåna en så otroligt. Jag har även en systerdotter som är autistisk och hon ställde sig på ett bord inne på max och hoppade där, en kommenterade till pappan att han ska hålla koll på barnet, han sa bara ”she’s autistic” och sket i dom sen, han höll på att hjälpa deras andra barn att göra sig iordning och min syster var inne på toa och bytte blöja på tredje barnet, fullt upp med andra ord 🙂 om folk i omgivningen inte förstår sig på diagnoser så är det dom som det är synd om.

  Ni fixar det här! 🙂 andas och ta ett steg i taget

 8. Nina

  Nä men fy sjutton va tråkigt! Jag har jobbat med vuxna personer inom svår autism och där är det verkligen noll förståelse, varit med om en vuxen man som pekat fuckyou bland annat till en kille med autism som jag jobbade med. Man blir ju helt jävla vansinnig innombords att vuxna människor kan bete sig så! Trodde ändå folk hade lite mer förståelse när det handlade om barn😱Men det var tydligen att tro för gott om människor😔Hoppas ni inte behöver vara med om mer sådana tråkiga situationer❤️

  1. fitnessmom

   Ja man tappade tron för längesen om människor. Han skrek inte ens någonting, han tjoade/nynnade bara för sig själv. Men ja vissa borde istället stanna hemma isåfall så vi inte blir störda av dom.
   Hemskt du sett folk som gör så! men vad kan man göra, de har ingen förståelse alls :/

  2. fitnessmom

   Men usch vilken människa! Hur kan man ens göra så! Snacka om att den personen inte vuxit upp eller har nån vett! Förstår du blir arg men man får försöka inte sjunka på deras nivå. Ja jag hoppas annars kommer jag definitivt säga ifrån om någon pratar så mot mina barn. Skrämmande :O

 9. Terese

  Ett tips är att ringa till flygplatsen och prata med dom å fråga om ni kan gå komma å titta förklara läget och hans diagnos dom brukar inte vara omöjliga allt handlar om att förbereda och just en sådan här grej tycker jag verkligen att ni ska ringa och fråga han kanske till och med kan få gå in i ett plan å titta 🙂